Zdrowe odżywianie to fundament naszego samopoczucia i ogólnej kondycji organizmu. W dzisiejszym zabieganym świecie często zapominamy o podstawowych zasadach, które mogą znacząco poprawić jakość naszego życia. Wprowadzenie kilku kluczowych zmian w diecie może przynieść ogromne korzyści zdrowotne i pomóc w osiągnięciu lepszej formy. Sprawdź pięć prostych, ale skutecznych zasad rozpisanych poniżej, które pomogą Ci zadbać o zdrowie i zrównoważoną dietę.
1. Na start – zacznij jeść regularnie! Dopasuj ilość posiłków w ciągu dnia do swoich możliwości. Nie masz czasu jeść w pracy i/lub przygotowywać 5 posiłków? Postaw na 3 większe lub 3 posiłki plus przekąskę. Dopasuj rytm jedzenia do siebie i swojego trybu życia, nigdy nie odwrotnie. Dzięki temu nie będziesz zniechęcona i zdemotywowana, jeśli pominiesz jakiś posiłek 🙂 Trzymaj się stałych pór przyjmowania posiłków, żeby to osiągnąć warto mieć je wcześniej zaplanowane i zabierać ze sobą do szkoły/pracy/w podróż. Nie masz czasu na przygotowywanie jedzenia? Skorzystaj z kateringu dietetycznego, obecnie na rynku dostępne są takie, w których możesz wybierać dania. Możesz skorzystać z takiego rozwiązania na start, dzięki czemu łatwiej Ci będzie wejść w regularny rytm.

Źródło: Freepik
2. Pij min. 2 litry wody – Dzięki temu poprawisz swoje trawienie i usprawnisz proces wchłaniania substancji odżywczych w ciele. Pamiętaj, że 60-70% masy ciała dorosłego człowieka stanowi właśnie woda. Nie bez przyczyny 😉 Woda odgrywa rolę transportera składników odżywczych do komórek w ciele, jest odpowiedzialna za detoksykację organizmu (poprzez usuwanie produktów przemiany materii). Reguluje naszą temperaturę, chroni narządy wewnętrzne, jest składnikiem płynów ustrojowych w naszym ciele – funkcje i zalety można wymieniać jeszcze długo. Bez wody nie ma życia, dlatego tak ważne jest jej nieustanne dostarczanie do organizmu. Nie dopuszczaj do uczucia pragnienia, świadczy to o częściowym odwodnieniu.
3. Dbaj o różnorodność swoich posiłków! Ma to ogromne znaczenie, ponieważ Różnicując składniki przygotowywanych dań dbasz o dostarczenie odpowiedniej ilości witamin, makro- i mikroskładników. Na pewno ze szkoły pamiętasz piramidę żywienia i jej podział na 5 głównych grup produktów. Idąc od dołu, gdzie znajdują się produkty, których powinniśmy uwzględniać najwięcej, kierując się ku górze, gdzie znajdują się produkty najbardziej kaloryczne, które powinny być spożywane “z głową” 😉 Są to:
- warzywa i owoce (wybieraj świeże owoce zamiast soków, własne sosy zamiast gotowych, często przetworzonych opcji),
- produkty zbożowe (kasze, ryże, makarony, chleb i pieczywo, płatki np. owsiane, jaglane, gryczane, otręby) – są podstawowym źródłem energii dla organizmu człowieka,
- mleko oraz produkty mleczne (uwzględnij je w swojej codziennej diecie, jeśli nie masz alergii pokarmowych czy nietolerancji),
- produkty białkowe: drób, ryby (nie zapominaj o rybach! stanowią jedno z najbogatszych źródeł wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 w diecie), mięso (wybieraj częściej chude mięso, ograniczysz ilość spożywanego cholesterolu), jaja (!!!), nasiona roślin strączkowych (!),
- tłuszcze – nie unikaj tłuszczu w diecie, szczególnie tego nieprzetworzonego! W tłuszczach rozpuszcza się sporo witamin, dlatego są dla nas NIEZBĘDNE. Wybieraj te nienasycone, których źródłem są np. oleje roślinne. Ogranicz natomiast te pochodzenia zwierzęcego oraz tłuszcze rodzaju trans.
4. Wyeliminuj lub mocno ogranicz alkohol. Dla wielu osób to poważne wyzwanie, odmowa alkoholu znajomym na imprezie skutkuje często niemiłymi komentarzami lub potrzebą tłumaczenia się, dlaczego nie pijemy. Powszechnie wiadomo, że alkohol to nic innego jak trucizna – ma działanie odurzające, powoduje stłuszczenie wątroby, zatrucie, a jego większe ilości mogą powodować uczucie zamroczenia, częściową utratę świadomości, pogorszenie sprawności ruchowej czy zdolności do utrzymania równowagi. Poza tym, alkohol spowalnia metabolizm i wpływa na zwiększenie apetytu. Już wiesz, dlaczego na imprezie tak dobrze wchodzą chipsy i wszelkie słodycze, często w nieograniczonych ilościach 😉
5. Spróbuj mniej solić potrawy! 😉 Nie dość, że sód zawarty w soli jest „białym zabójcą” dla naszych organizmów (powoduje choroby nerek, serca, naczyń krwionośnych, żołądka – lista jest baaardzo długa), to jeszcze przyczynia się do otyłości wśród dorosłych i dzieci poprzez zaburzenia w metabolizowaniu tłuszczy. Jedząc słone potrawy wzmaga się także nasze pragnienie i często sięgamy po słodkie napoje, aby zabić słony smak – to także skutek uboczny spożywania nadmiernej ilości soli, wpływający na wzrost otyłości na świecie.
Zdrowe odżywianie nie musi być skomplikowane ani czasochłonne. Wystarczy wprowadzić kilka prostych zasad, aby cieszyć się lepszym zdrowiem i samopoczuciem. Regularne spożywanie posiłków, odpowiednia ilość wody, różnorodność w diecie, ograniczenie alkoholu i soli to kluczowe elementy, które każdy z nas może wdrożyć do swojego codziennego życia or zaraz. Pamiętaj, że zmiany nawyków żywieniowych to proces, który wymaga czasu i cierpliwości. Daj sobie szansę na zdrową przyszłość i zacznij już dziś!